maandag 12 mei 2008

Maandag 12 mei


Vandaag staat er een grote tour van Reykjavik naar Vik op het programma. Vik is een plaatsje, helemaal in het zuiden. Onderweg komen we langs verschillende interessante plaatsen. Onze eerste stop is bij de Skogafoss waterval. De nevel is van veraf al te voelen, mooi hoor! Gelukkig hebben we vandaag ook heel mooi weer.
Vlak bij de waterval is een museum ( Skogar museum), hier horen we dat het vandaag 18.9 graden celcius is, niet verkeerd dus!
In het museum zien we hoe er vroeger geleefd werd, hoe ze vroeger eten vingen ( vissen, vogels e.d.) enz.

Hierna rijden we door naar het plaatsje Vik waar we lunchen. We gaan lekker aan de waterkant zitten om te ' picknicken'. Ondertussen gaat de zon lekker schijnen en genieten we van het uitzicht op zee en de rotsen. Deze rotsen zitten vol met broedende vogels, helaas zien we nog geen puffins.

Na de lunch rijden we nog even naar een mooi zwart lavastrand met basalt rotsen, ook heel erg mooi. Het valt op dat het overal nog vrij rustig is. Het hoogseizoen begint hier ook pas vanaf juni.


Onze volgende stop is bij een gletsjer. Het ijs ziet er op sommige plekken wat vies uit, helemaal zwart..... Dit komt door het vulkanische afval wat tussen het ijs gesmolten is. Je kan heel goed zien dat de gletsjer door de opwarming aan het smelten is, heel zonde!
Op de parkeerplaats van de bus lag 8 jaar geleden nog een hele dikke laag met ijs!

Als we weer richting Reykjavik rijden hebben we onderweg nog 1 stop; bij de Seljalandsfoss waterval, ook deze waterval is weer prachtig. Hier kunnen we zelfs achterlangs lopen, wat wij ook gaan doen.
Er hangt wel veel nevel, maar we worden niet heel erg nat, dus dat is weer een meevaller. Als we aan het einde van het pad komen, kunnen we zelfs een mooi regenboogje vlak voor de nevel van de waterval fotograferen, mooi hier!

Rond 19.00 uur zijn we weer terug bij ons hotel. We halen een lekkere pizza bij de Domino´s, zit hier 3 deuren verder.

2 opmerkingen:

Bianca zei

Hoi Anneke & Stefan,

Wij zijn gisteren teruggekomen uit de VS dus ik heb even lekker de tijd genomen om jullie verslagen van de afgelopen dagen door te lezen. Wauw, wat is het supermooi daar in IJsland!! Ik wens jullie een hele goede vlucht naar de VS!

Groetjes,
Bianca

Anoniem zei

Hallo Stefan en Anneke,

Wauw! Klinkt echt heerlijk, jullie dagen in IJsland! Terwijl ik me hier druk loop te maken over wat ik moet gaan maken voor de BBQ die er spontaan is georganiseerd door Mehmed en Hamid voor donderdag a.s., zitten jullie daar heerlijk te genieten van het natuurschoon! Dankzij het mooie weer mogen wij hier ook niet klagen, maar toch...met zulke berichten als van jullie begint er bij mij vanbinnen toch altijd iets te kriebelen. Temeer omdat Ijsland al heel wat jaren op mijn verlanglijstje staat! Bedankt dan ook Stefan, voor het sturen van de weblog, zodat ik even lekker kan meekijken daar en ik eindelijk eens de beslissing kan nemen om zelf ook te gaan! Nog een goede vlucht naar Amerika!
Groetjes, collega Monika