dinsdag 13 mei 2008

Dinsdag 13 mei 2008

Vanochtend hebben we de Reykjavik Grand Tour gedaan. In een grote bus door de stad:


Het was niet heel boeiend, een aantal dingen hadden we al lopend gedaan vanuit ons hotel in het centrum. En Reykjavik is natuurlijk wel een stad, maar niet echt een New York of zo. We hebben de Halgrimms kirkja gezien, (kerk) we hebben wat rondgereden door de buitenwijken en toen zijn we naar de Perlan geweest, een gebouw met het uiterlijk van een Parel. Van binnen is het ook mooi:






















Je hebt vanaf daar een heel mooi uitzicht over de stad:
















Daarna zijn we naar het Nationaal Museum gegaan. Hier kon Anneke verkleed als Viking op de foto, dat laat ze zich geen tweede keer zeggen natuurlijk!

Kunnen jullie trouwens geloven dat veel IJslanders ( de wat oudere generatie) tot een jaar of 20 geleden geen echte bomen kenden? Er groeiden hier in IJsland namenlijk geen bomen, de bodem ( lava gesteente) is daar gewoonweg niet geschikt voor. De laatste tientallen jaren zijn ze hier toch aan het proberen om kleine bossen te kweken. Nu zie je dus af en toe wat bomen staan, voornamelijk een soort sparren.




Om 13.00 konden we eindelijk op walvissen "jacht". We hebben er helaas geen gezien, maar wel heel veel dolfijnen en ook Puffins ( papegaaiduikers), van die schattige vogeltjes met grote voetjes. Deze beestjes komen naar Ijsland om hier te broeden. ( de foto´s volgen later)
Zodra de jonkies geboren worden, mogen de Ijslandse kindjes wat later opblijven. Dit komt omdat de Puffin baby´s alleen orienteren op zonlicht. Soms maken ze dus de fout om stadslichten te volgen en zo in de stad terecht te komen i.p.v. op zee. De kinderen vangen de babytjes in een doos en brengen ze de volgende morgen, als het weer licht is, naar de zee. Zo worden er jaarlijks honderden puffin-baby´s gered! Lief he?


Na de walvis safari zijn we nog even boodschappen gaan doen.We voelen ons echt thuis hier in IJsland:
















straks lekker eten ( bij Cafe de Paris) en morgen naar NY!!!

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi, Ik let even niet op en loop zo al een paar dagen achter:-) Heb nu alles weer bijgelezen. Die puffins lijken me echt leuk om eens in het echt te zien, ben benieuwd naar de foto's! Veel plezier nog verder.
Groetjes Danielle